eduroam® (educational roaming) je besplatan servis AMRES-a i JUNIS-a za pristup Internetu. Ovaj servis je realizovan u okviru evropske TERENA inicijative i kroz međunarodni GÉANT projekat u kojem učestvuju evropske akademske i istraživačke mreže.

Korisnici eduroam servisa JUNIS-a su zaposleni i studenti u obrazovnim  i naučno-istraživačkim institucijama Univerziteta u Nišu.

Ovaj servis omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju korisnici servisa. Potrebno je samo pre prvog korišćenja servisa podesiti korisnički uređaj, najčešće je potrebno instalirati odgovarajući klijentski program.

Korisnici koji imaju korisničko ime i lozinku dobijene u svojoj instituciji mogu pristupiti Internetu sa bilo koje eduroam pristupne tačke u okviru JUNIS-a/AMRES-a, ili sa pristupnih tačaka širom Evrope i sveta i to korišćenjem svog bežičnog uređaja (laptop, smart mobilni telefon, PDA, itd.).

Da bi ste se prijavili za korišćenje EDUROAM-a javite se računarskom centru matičnog fakulteta.

JUNIS je Identity Provider i Resource Provider eduroam servisa za organizacione jedinice Univerziteta u Nišu smeštene u zgradi Univerziteta, a Resource Provider eduroam servisa za fakultete i ostale institucije članice Univerziteta u Nišu. Institucije svojim korisnicima obezbeđuju digitalne identitete (korisničko ime i lozinku) i/ili pristup Internetu bežičnim putem.

JUNIS je izvršio raspodelu bežičnih pristupnih uređaja (nabavljenih preko AMRES-a) nekim institucijama povezanim na JUNIS čvorište i uz promociju eduroam servisa pružena je konsultativna pomoć osoblju Računarskih centara institucija prilikom instalacije ovih uređaja i konfigurisanja RADIUS servera.

JUNIS sprovodi sledeće aktivnosti za realizaciju ovog servisa:

  • stalni nadzor i praćenje rada servisa na Cisco Wireless LAN kontroleru kao i na RADIUS serveru
  • administracija i održavanje konfigurisanog RADIUS i LDAP servera u JUNIS-u


U prilogu možete videti slike koje prikazuju različite karakteristike signala eduroama u okolini zgrade Univerziteta u Nišu: jačinu signala, odnos signal-šum, odnos signal-interference i nivo šuma

thumb eduroam jacina signalathumb eduroam odnos signal sumthumb eduroam odnos signal interferencethumb eduroam nivo suma

Detaljnije informacije o eduroam servisu i mapa sa pristupnim tačkama se mogu pogledati na sajtu www.eduroam.amres.ac.rs.