Proxy server (kompjuterski sistem ili aplikacija) deluje kao posrednik za zahteve klijenata radi korišćenja resursa drugih servera.

Klijent se povezuje na proxy server tražeći neki servis, kao što je datoteka, povezivanje, web stranica, ili drugi resurs koji je dostupan sa drugog servera i proxy server evaluira zahtev kako bi se našao način da se pojednostavi i kontroliše složenost zahteva.

Proxy server može biti smešten u lokalnom računaru korisnika ili na različitim tačkama između korisnika i servera na Internetu čija usluga se traži.

Za korišćenje Proxy servera postoji niz razloga, uključujući to da omogućava anonimnost serverima iza sebe – uglavnom zbog sigurnosti, ubrzava pristup resursima koristeći keširanje, sprečava preuzimanje istog sadržaja više puta (čuva propusni opseg) i tako dalje.

Svim institucijama koje su povezane na JUNIS računarsku mrežu je dozvoljena upotreba proxy servera u JUNIS-u, ali korisnici imaju slobodan izbor korišćenja JUNIS servera/proxy servera u RCUB-u/rad bez proxy servera/sopstvenog proxy servera (ne koristi se JUNIS-ov proxy server kao parent server).

Korišćenje KoBSON servisa za pristup stranim časopisima i drugim naučnim informacijama zahteva upotrebu proxy servera JUNIS-a ili drugih AMRES servisnih centara, koji su jedini registrovani za pristup KoBSON servisu.

Trenutno se u JUNIS-u koristi jedan proxy server koji je skromnih hardverskih i softverskih performansi i kako je proxy server hardverski limitiran, logovi se čuvaju samo za zadnju nedelju dana. Planirana je realizacija proxy servisa na novom serveru radi proširenja postojećih tehničkih mogućnosti servisa.

Adresa proxy servera u JUNIS-u je proxy.junis.ni.ac.rs, port 8080, 160.99.1.9.

Korisničko uputstvo za podešavanje proxy servera se može pogledati ovde.

JUNIS sprovodi sledeće aktivnosti za realizaciju proxy servisa:

  • administracija i praćenje rada sistema
  • ostvarivanje zaštite sistema od potencijalnih napada
  • pružanje tehničke podrške korisnicima sistema